Software Engineering MCQ Questions pdf for Entry Test With Answers

Software Engineering MCQ pdf Download Part 2

  1. Which of the following is the Characteristics of good software?
    a. Transitional
    b. Operational
    c. Maintenance
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  2. Where there is a need of Software Engineering?
    a. For Large Software
    b. To reduce Cost
    c. Software Quality Management
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  3. The reason for software bugs and failures is due to____________.
    a. Software Developers
    b. Software companies
    c. Both A and B
    d. None of the above
    Answer: Option (d)

 

  1. Efficiency in a software product does not include____
    a. Licensing
    b. processing time
    c. responsiveness
    d. memory utilization
    Answer: Option (a)
    20. What are attributes of good software?
    a. Software functionality
    b. Software development
    c. Software maintainability
    d. Both A and C
    Answer: Option (d)
  2. Build & Fix Model is suitable for programming exercises of ____LOC (Line of Code).
    a. 100-200
    b. 200-400
    c. 400-1000
    d. above 1000
    Answer: Option (a)
  3. RAD stands for
    a. Relative Application Development
    b. Rapid Application Development
    c. Rapid Application Document
    d. None of the mentioned
    Answer: Option (b)
  4. Which one of the following models is not suitable for accommodating any change?
    a. Build & Fix Model
    b. Prototyping Model
    c. RAD Model
    d. Waterfall Model
    Answer: Option (d)
  5. Which is not one of the types of prototype of
    Prototyping Model?
    a. Horizontal Prototype
    b. Vertical Prototype
    c. Diagonal Prototype
    Answer: Option (c)
  6. Which one of the following is not a phase of Prototyping Model?
    a. Quick Design
    b. Coding
    c. Prototype Refinement
    d. Engineer Product
    e. Domain Prototype.
    Answer: Option (b)
  7. Which of the following statements regarding Build & Fix Model is wrong?
    a. No room for structured design
    b. Code soon becomes unfixable &
    unchangeable
    c. Maintenance is practically not possible
    d. It scales up well to large projects
    Answer: Option (d)
  8. RAD Model has
    a. 2 phases
    b. 3 phase
    c. 5 phases
    d. 6 phases
    Answer: Option (c)
  9. Which model can be selected if user is involved in all the phases of SDLC?
    a. Waterfall Model
    b. Prototyping Model
    c. RAD Model
    d. both Prototyping Model & RAD Model
    Answer: Option (c)

 

  1. Which of the following are valid step in SDLC framework?
    a. Requirement Gathering
    b. System Analysis
    c. Software Design
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  2. Which of the following is the first step in SDLC framework?
    a. Feasibility Study
    b. Requirement Gathering
    c. Communication
    d. System Analysis
    Answer: Option (c)
  3. Which of the following is not correct model in Software Development Paradigm?
    a. Waterfall Model
    b. P model
    c. Spiral Model
    d. V model
    Answer: Option (b)
  4. Waterfall model is not suitable for:
    a. Small projects
    b. Complex projects
    c. Accommodating changes
    d. Maintenance Projects
    Answer: Option (c)
  5. Which one of the following is a functional requirement?
    a. Maintainability
    b. Portability
    c. Business needs
    d. Reliability
    Answer: Option (c)
  6. What is the major drawback of using RAD Model?
    a. Highly specialized & skilled
    developers/designers are required
    b. Increases reusability of components
    c. Encourages customer/client feedback
    d. Increases reusability of components, highly specialized & skilled developers/designers are required
    Answer: Option (d)
  7. The process to gather the software requirements from client, analyze and document them is known as _____..
    a. Feasibility Study
    b. Requirement Gathering
    c. Requirement Engineering
    d. System Requirements Specification
    Answer: Option (c)
  8. The goal of requirement engineering is to develop and maintain sophisticated and descriptive _________________ document.
    a. Feasibility Study
    b. Requirement Gathering
    c. Software Requirement Validation
    d. System Requirements Specification
    Answer: Option (d)
  9. It is the process in which developers discuss with the client and end users and know their expectations from the software.
    a. Requirements gathering
    b. Organizing Requirements
    c. Negotiation & discussion
    d. Documentation
    Answer: Option (a)
  10. Which of the following is correct software metrics?
    a. Complexity Metrics
    b. Quality Metrics
    c. Process Metrics
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  11. Why is Requirements Elicitation a difficult task?
    a. Problem of scope
    b. Problem of understanding
    c. Problem of volatility
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  12. The fundamental notions of software engineering does not account for?
    A. Software SecurityB. Software reuseC.Software processesD. Software Validation
    Answer: Option (d)
    41. Which of these software engineering activities are not a part of software processes?
    a. Software development
    b. Software dependence
    c. Software validation
    d. Software specification
    Answer: Option (b)
  13. The spiral model was originally proposed by..
    a. Barry Boehm
    b. Pressman
    c. Royce
    d. Pressman

Answer: Option (a)

See mcq on software engineering on Next Page

Please follow and like us:

Leave a Comment