Software Engineering MCQ Questions pdf for Entry Test With Answers

This blog post provides software engineering MCQ questions with answers for you to practice. The engineering degree is considered one of the most important in today’s world, and many people are eager to begin their career in this field. With that said, it can be difficult to find a job or have an idea of what type of engineer they want to become.

Here we will not only provide you mcq on software engineering but with answers. You can easily download these software engineering quiz in pdf format.

Software Engineering MCQ Questions pdf for Entry test and online test With Answers

These mcqs are designed to help you prepare for your entrance exam like UGC NET, NPTEL, AKTU, BCA, GTU, GATE, IT Officer, MSBTE or online test in software engineering. These multiple choice questions cover all the course material from this subject, and there are 101 of them on this page:

Are these helpful in software engineering mcq for ugc net

Yes for sure these collection of top most important 101 questions in UGC engineering entry test so prepare your self well.

 

  1. What is the first step in the software development lifecycle?
    System Design
    b. Coding
    c. System Testing
    d. Preliminary Investigation and Analysis
    Answer: Option (d)
  2. What does the study of an existing system refer to?
    a. Details of DFD
    b. Feasibility Study
    c. System Analysis
    d. System Planning
    Answer: Option (c)
  3. Which of the following is involved in the system planning and designing phase of the Software Development Life Cycle (SDLC)?
    a. Sizing
    b. Parallel run
    c. Specification freeze
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  4. What does RAD stand for?
    a. Rapid Application Document
    b. Rapid Application Development
    c. Relative Application Development
    d. None of the above
    Answer: Option (b)
  5. Which of the following prototypes does not associated with Prototyping Model?
    a. Domain Prototype
    b. Vertical Prototype
    c. Horizontal Prototype
    d. Diagonal Prototype
    Answer: Option (d)
  6. The major drawback of RAD model is _
    a. It requires highly skilled
    developers/designers.
    b. It necessitates customer feedbacks.
    c. It increases the component reusability.
    a. Both (a) & (c)
    Answer: Option (d)
  7. Which of the following does not relate to Evolutionary Process Model?
    a. Incremental Model
    b. Concurrent Development Model
    c. WINWIN Spiral Model
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  8. What is the major drawback of the Spiral Model?
    a.Higher amount of risk analysis
    b. Doesn’t work well for smaller projects
    c.Additional functionalities are added later on
    d. Strong approval and documentation control
    Answer: Option (b)
  9. Model selection is based on _______
    a.Requirements
    b. Development team & users
    c.Project type & associated risk
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  10. Which of the following option is correct?
    a.The prototyping model facilitates the reusability of components.
    b. RAD Model facilitates reusability of components
    c.Both RAD & Prototyping Model facilitates reusability of components
    d. None
    Answer: Option (c)
  11. Which of the following models doesn’t necessitate defining requirements at the earliest in the lifecycle?
    a. RAD & Waterfall
    b. Prototyping & Waterfall
    c. Spiral & Prototyping
    d. Spiral & RAD
    Answer: Option (c)
  12. When the user participation isn’t involved, which of the following models will not result in the desired output?
    a. Prototyping & Waterfall
    b. Prototyping & RAD
    c. Prototyping & Spiral
    d. RAD & Spiral
    Answer: Option (b)
  13. Which of the following model will be preferred by a company that is planning to deploy an advanced version of the existing software in the market?
    a. Spiral
    b. Iterative Enhancement
    c. RAD
    d. Both (b) and (c)
    Answer: Option (D)
  14. Software is considered to be collection of
    a. programming code
    b. associated libraries
    c. documentations
    d. All of the above
    Answer: Option (d)
  15. The process of developing a software product using software engineering principles and methods is referred to as_______.
    a. Software Engineering
    b. software Evolution
    c. System Models
    d. Software Models
    Answer: Option (b)

 See software engineering quiz on Next Page

Please follow and like us:

Leave a Comment