Cloud Computing MCQ Questions Answers Solved

The cloud is a term used to describe computing which takes place on the internet. Cloud-based computing has become very popular as it allows users access to software and data from any computer, often without additional costs or downloads. It also provides many more options for storing information and sharing files. This article contains 100 cloud computing MCQ questions and answer that will help you in your exams and online tests.

101 Cloud Computing MCQ Questions and Answers in PDF

The first step in understanding what the cloud is and how it works is realizing that we cannot actually see anything happening up there – all we can do is use our computers connected to the internet with specific software installed, allowing us access to certain websites or services via the web browser of our choice. Software Engineering MCQs are also available on this website. Feel free to check.

So here is 100+ Multiple choice questions that are most important and you can save them in pdf format as well.

1. Which of the following can be identified as cloud?

a) Hadoop

b) Web Applications

c) Intranet

d) All of the mentioned

Answer: a) Hadoop

2. Which organization supports the development of standards for the cloud computing?

(a) Stateless

(b) OCC (Open Cloud Consortium)

(c) OMG (Object Management Group)

(d) IEEE

Answer: b) OCC

3. Which of the following service is used for backing up a licensed computer?

a) Carbonite

b) CarbonT

c) Karbonite

d) All of above

Answer: a) Carbonite

4. The process of converting Cipher text data to Plaintext data is known as?

(a) Encoding

(b) Encryption

(c) Decryption

(d) All of above

Answer: c) Decryption

5. _________ computing refers to applications and services that run on a distributed network using virtualized resources.

(a) Soft

(b) Parallel

(c) Distributed

(d) Cloud

Answer: d) Cloud

6. Which is not true about Docker Hub?

(a) It’s a totally private repository

(b) It gives access to Docker images

(c) The Hub is a network service

(d) Docker Hub is a network storage

Answer: a)It’s a totally private repository

7. Which of the following is most complete cloud computing service model?

(a) SaaS (Software as a service)

(b) PaaS (Platform as a service)

(c) IaaS (Infrastructure as a Service)

(d) CaaS (Content as a service)

Answer: a) SaaS (Software as a service)

8. The characteristic of something having been provided by an authorized source in the context of security is known as?

(a) Integrity

(b) Authenticity

(c) Availability

(d) Consistency

Answer: b) Authenticity

9. Point out the wrong statement:

a) Soft computing represents a real paradigm shift in the way in which systems are deployed

b) Cloud computing makes the long-held dream of utility computing possible with a pay-as-you-go, infinitely scalable, universally available system

c) The massive scale of cloud computing systems was enabled by the popularization of the Internet

d) None

Answer: a)

10. Which of the following is most refined and restrictive service model?

(a) Software as a service (SaaS)

(b) Platform as a service (PaaS)

(c) Content as a service (CaaS)

(d) Infrastructure as a Service (IaaS)

Answer: b) Platform as a service (PaaS)

11. Cloud computing is an abstraction based on the notion of pooling physical resources and presenting them as a ________ resource.

(a) Cloud

(b) Real

(c) Virtual

(d) All of the above

Answer: c) Virtual

12. In this type of cloud, an organization rents cloud services from cloud providers on-demand basis.

(a) Public

(b) Hybrid

(c) Private

(d) Protected

Answer: a) Public

13. Which among the following is a type of computing which is a form of self-managing systems?

(a) Mobile Computing

(b) Home-based Cloud Computing

(c) Autonomic Computing

(d) Jungle Computing

Answer: c) Autonomic Computing

14. The Microsoft ____ Platform ROI wizard provides a quick and dirty analysis of your TCO for a cloud deployment on Windows Azure in an attractive report format.

a) Azure

b) AWS

c) EC2

d) All of the mentioned

Answer: a) Azure

15. Which of the following is used to transmit structured data over network?

(a) JSON

(b) XML

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: c) Both a & b

16. ________ as a utility is a dream that dates from the beginning of the computing industry itself.

a) Software

b) Model

c) Computing

d) All of the mentioned

Answer: c) Computing

17. Which of the following is not Cloud Stakeholder?

(a) Clients

(b) End users

(c) Cloud Providers

(d) Cloud users

Answer: a) Clients

18. A group of users within a particular instance is called:

(a) Super User

(b) Suser

(c) POD

(d) None

Answer: c) POD

19. Which of the following is essential concept related to Cloud?

a) Reliability

b) Productivity

c) Abstraction

d) All of the mentioned

20. The purpose of the Open Cloud Consortium is to:

(a) Support development of standards for cloud computing

(b) Develop a framework for interoperability among various cloud

(c) None

(d) Both a & b

Answer: d) Both a & b

21. Which of the following is a third-party VPN based on Google’s Google Talk?

(a) Anchor Free Hotspot Shield

(b) Hotspot VPN

(c) Gbridge

(d) All of the mentioned

Answer: c) Gbridge

22. Which of the following Cloud Security Characteristic states that data not having been altered by an unauthorized party?

(a) Authenticity

(b) Availability

(c) Confidentiality

(d) Integrity

Answer: d) Integrity

23. Which of the following is Cloud Platform by Amazon?

(a) Cloudera

(b) Azure

(c) AWS (Amazon Web Services)

(d) None

Answer: c) AWS (Amazon Web Services)

24. Which of the following architectural standards is working with cloud computing industry?

(a) Standardized Web services

(b) Web-Application Frameworks

(c) Web-based Architecture

(d) Service-Oriented Architecture (SOA)

Answer: d) Service-Oriented Architecture (SOA)

25. A ________ Level Agreement (SLA) is the contract for performance negotiated between you and a service provider.

(a) Application

(b) Deployment

(c) Service

(d) None of the above

Answer: c) Service

26. Name the cloud developed by SGI:

(a) Cyclone

(b) Nebula

(c) Standards

(d) Andromeda

Answer: a) Cyclone

27.  _________ is a cloud computing service model in which hardware is virtualized in the cloud.

(a) PaaS (Platform as a service)

(b) CaaS (Content as a service)

(c) IaaS (Infrastructure as a Service)

(d) None of the mentioned

Answer: c) IaaS (Infrastructure as a Service)

28. In which of the following clients must have continuous connection to host to receive the messages?

(a) POP

(b) IMAP

(c) SMTP

(d) Both a and b

Show Answer: a) POP

29.  ________ has many of the characteristics of what is now being called cloud computing.

(a) Software

(b) Internet

(c) Web Service

(d) None of above

Answer: b) Internet

30. These cloud services are of the form of utility computing i.e. the _________ uses these services pay-as-you-go model.

(a) Cloud Providers

(b) Cloud users

(c) End users

(d) Clients

Answer: b) Cloud users

31. Cloud computing doesn’t require that ________ and software be composable.

a) Hardware

b) Cloud

c) Database

d) None of the above

Answer: a) Hardware

32.  ____ is XML based protocol used for near-real-time, extensible instant messaging and Presence information.

(a) HTTP

(b) XMPP

(c) SIMPLE

(d) TCP

Answer: b) XMPP

33. SaaS supports multiple users and provides a shared data model through _________ model.

(a) Multiple-instance

(b) Single-tenancy

(c) Multi-tenancy

(d) All of the mentioned

Answer: c) Multi-tenancy

34. When did the Clustered systems first appear in?

(a) 2000

(b) 2010

(c) 1980

(d) 1990

Answer: d) 1990

35.  _________ as a Service is a cloud computing infrastructure that creates a development environment upon which applications may be build.

(a) Platform

(b) Infrastructure

(c) Service

(d) None

Answer: a) Platform

36. LAMP standard includes:

(a) Linux, MySQL, PHP

(b) Linux, Apache, PHP

(c) Linux, Apache, MySQL, PHP

(d) Linux, Apache, MySQL

Answer: c) Linux, Apache, MySQL, PHP

37. Which of the following is one of the property that differentiates cloud computing?

(a) Virtualization

(b) Composability

(c) Scalability

(d) None

Answer: b) Composability

38. Google _______ is a collection of applications and utilities under development and testing.

(a) Platform

(b) Hash

(c) Code

(d) Labs

Answer: d) Labs

39. Which of the following cloud concept is related to pooling and sharing of resources?

(a) Abstraction

(b) Virtualization

(c) Polymorphism

(d) All of above

Answer: b) Virtualization

40. Which of the following provides evidence that the message received is the same as created by its rightful sender?

(a) Digital Signature

(b) Encryption

(c) Trusted Signature

(d) Analog Signature

Answer: a) Digital Signature

41. Application frameworks provide a means for creating ________ hosted applications using IDE.

(a) Software as a Service (SaaS)

(b) Content as a Service (CaaS)

(c) Platform as a service (PaaS)

(d) None

Answer: a) Software as a Service (SaaS)

42. Which of the following is a photo and video sharing service by MobileMe?

(a) MobileMe Gallery

(b) IWeb Publish

(c) IDisk

(d) Find My iPhone

Answer: a) MobileMe Gallery

43. Which of the architectural layer is used as backend in cloud computing?

(a) Soft

(b) Client

(c) Cloud

(d) None

Answer: c) Cloud

44. Which of the following is fundamental unit of virtualized client in an IaaS deployment?

(a) Work Space

(b) Work Load

(c) Work Unit

(d) None

Answer: b) Work Load

45. Which of the following is used for the packaging and distribution of one or more virtual appliances?

(a) LAMP

(b) Ajax

(c) OVF (Open Virtualization Format)

(d) SMTP

Answer: c) OVF (Open Virtualization Format)

46. The most commonly used set of protocols uses ______ as the messaging format.

(a) JSON

(b) BSON

(c) XML

(d) None

Answer: c) XML

47. Which of the following mechanisms are contained by Cloud API for accessing cloud services?

(a) Authentication

(b) Segmentation

(c) Abstraction

(d) Replication

Answer: a) Authentication

48.  _____ is a cloud computing service that is both hardware and software.

(a) Platform

(b) Model

(c) Service

(d) None of the above

Answer: a) Platform

49. OVF Stands for:

(a) Over Virtualization Format

(b) Over Virtualization File

(c) Open Virtualization File

(d) Open Virtualization Format

Answer: d) Open Virtualization Format

50. Which of the following is a SaaS characteristic?

(a) The software is available over the Internet globally through a browser on demand

(b) The software and the service are monitored and maintained by the vendor

(c) The typical license is subscription-based or usage-based and is billed on a recurring basis

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

51. Which of the following is the operational domain of CSA?

(a) Portability & Interoperability

(b) Flexibility

(c) Reliability

(d) Scalability

Answer: a) Portability & Interoperability

52. Which of the following lets a Web service advertise itself in terms of a collection of endpoints?

(a) SOAP

(b) WSDL

(c) VMc

(d) None

Answer: b) WSDL

53. Which of the following are cloud related working groups?

(a) Open Cloud Consortium

(b) Distributed Management Task Force

(c) Only a

(d) Both a and b

Answer: d) Both a and b

54. Which of the following aspect of the service is abstracted away?

(a) Adoption drivers

(b) Data escrow

(c) User Interaction

(d) None

Answer: c) User Interaction

55. Which of the following storage is presented to a user as if it is a ready-touse disk drive?

(a) Unavailable

(b) Unreliable

(c) Managed

(d) Unmanaged

Answer: d) Unmanaged

56. Which of the following is a virtual machine technology now owned by Oracle that can run various operating systems?

(a) Virtual Box

(b) Thought Police

(c) Vmachines

(d) All of the above

Answer: a) Virtual Box

57. The technology used to distribute service requests to resources is referred to as ___________:

(a) Load Balancing

(b) Load Measuring

(c) Load Performing

(d) Load Scheduling

Answer: a) Load Balancing

58. When you add operating system and applications to the service, the model called as ____________:

(a) IaaS

(b) PaaS

(c) CaaS

(d) SaaS

Answer: d) SaaS

59. Which of the following language is used to manage transactions?

(a) XML

(b) SOAP

(c) WSDL

(d) None of the above

Answer: c) WSDL

60. Which port does Docker registry use?

(a) Docker Compose

(b) Port 8000

(c) Port 3000

(d) Port 5000

Answer: d) Port 5000

61. What is the operating state of a cloudlet?

(a) Only Soft State

(b) GAE

(c) Only Hard State

(d) Both Hard & Soft State

Answer: a) Only soft state

62. What is the example of P2P networks?

(a) Facebook

(b) Amazon

(c) Gmail

(d) Azure

Answer: c) Gmail

63. PaaS stands for?

(a) Platform as a system

(b) Platform as a service

(c) Product as a service

(d) Platform application & services

Answer: b) Platform as a service

64. Point out the correct statement:

(a) Datacenters have been sited to optimize the overall system latency

(b) Flipkart’s infrastructure was built to support elastic demand so the system could accommodate peak traffic

(c) Datacenters don’t optimize the system latency

(d) Google’s cloud includes perhaps some 10 datacenters worldwide

Answer: a) Datacenters have been sited to optimize the overall system latency

65. Which of the following is a more sophisticated load balancer?

(a) Workspace managers

(b) Rack server managers

(c) Network server managers

(d) Workload managers

Answer: d) Workload managers

66. Most of the cloud architectures are built on this type of architecture.

(a) Linear

(b) Skeleton

(c) Grid

(d) Template

Answer: c) Grid

67. Which of the following Integrates local computational environments and public cloud services on-demand:

(a) Comet Cloud Autonomic Cloud

(b) Cloud TV

(c) Engine Docker

(d) Mobile Cloud Computing

Answer: a) Comet Cloud Autonomic Cloud

68. Which of the following is used for sending structured data over network?

(a) Ajax

(b) XML

(c) LAMP

(d) LAPP

Answer: b) XML

69. Azure Storage plays the same role in Azure that ______ plays in Amazon Web Services.

(a) EC3

(b) S2

(c) S3

(d) EC2

Answer: c) S3

70. Fundamental Architecture of Docker is:

(a) Peer-to-Peer

(b) Simple Client-Server

(c) Mainframes Systems

(d) Standlone Systems

Answer: b) Simple Client-Server

71. _________enable multiple users to access the same application logic simultaneously.

(a) Web Technology

(b) Service Technology

(c) Virtualization Technology

(d) Multitenant Technology

Answer: d) Multitenant technology

72. What is the compound metric for cloud platform performance?

(a) COC

(b) QoC

(c) QoCS

(d) QoS

Answer: c) QoCS

73. The mechanism to convert Plaintext data into Cipher text data is known as?

(a) Decryption

(b) Encryption

(c) Identity Management

(d) Credential Management

Answer: b) Encryption

74. Cost, Reliability, Availability, aspect ratio, frame rate – these parameters refers to what?

(a) Maintainability

(b) Service Integrity

(c) Stability

(d) Quality of Service

Answer: d) Quality of Service

75. Which of the following is not a type of cloud?

(a) Protected

(b) Private

(c) Hybrid

(c) Public

Answer: a) Protected

76.  ________________ is a paradigm of distributed computing to provide the customers on-demand, utility based computing service.

(a) Remote Sensing

(b) Distributed System

(c) Private Computing

(d) Cloud Computing

Answer: d) Cloud Computing

77. JSON stands for:

(a) Java Script Open Notation

(b) Java Script Object Name

(c) Java Script Object Notation

(d) Java Source Object Notation

Answer: c) Java Script Object Notation

78. XML standard is used for:

(a) Send Structured Data over Network

(b) Run Server

(c) Web Development

(d) Messaging

Answer: a) Send Structured Data over Network

79. The key challenge in the adoption of cloud computing is usually?

(a) Data Security & Privacy

(b) Limited Scalability

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: a) Data Security & Privacy

80. What are the security risks of cloud computing?

(a) Compliance violations, Unauthorized Access, & Malware Infections

(b) Identity theft, Misconfiguration, Cyberattacks, & Data breaches

(c) Diminished Customer Trust & Potential Revenue Loss

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

81. What is Cloud Computing replacing?

(a) Expensive Software Upgrades

(b) Corporate Data Centers

(c) Expensive Personal Computer Hardware

(d) a, b, & c

Answer: d)a, b, & c

82. Which of these companies is not a leader in cloud computing?

(a) Microsoft

(b) Blackboard

(c) Google

(d) Amazon

Answer: b) Blackboard

83. What is the need for load balancing in cloud computing?

(a) Preventing Server from Overloading & Break Down

(b) Help Server to Overload

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: a) Preventing Server from Overloading & Break Down

84. What is the role of virtualization in cloud computing?

(a) Lower Costs

(b) Increase Efficiency

(c) Make Tasks Easy

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

85. Which of the following is true of cloud computing?

(a) You can access your data from any computer in the world, as long as you have an Internet connection

(b) Its always going to be less expensive and more secure than local computing

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: a)

86. Which one of these is not a cloud computing pricing model?

(a) Subscription

(b) Ladder

(c) Pay per Use

(d) Free

Answer: b) Ladder

87. What widely used service is built on cloud-computing technology?

(a) Gmail & Skype

(b) YouTube

(c) Twitter

(d) All of these

Answer: d) All of these

88. Which of the following options is cloud computing key enabling technologies?

(a) Cloud APIs, Data Centers & Storage

(b) Virtualization

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: c) Both a & b

89. Which of these is not a major type of cloud computing usage?

(a) SaaS

(b) IaaS

(c) HaaS

(d) PaaS

Answer: c) HaaS (Hardware as a Service)

90. Which is not a characteristic of cloud computing?

(a) Resource Polling

(b) Rigidity

(c) Measured Service

(d) None of these

Answer: a) Resource Polling

91. Which of the following is most important area of concern in cloud computing?

(a) Scalability

(b) Security

(c) Storage

(d) None of these

Answer: b) Security

92. Cloud computing and web service platform are focused on applications like:

(a) High Performance Computing

(b) Hybrid Cloud Computing

(c) High Throughput Computing (HTC)

(d) None of these

Answer: c) High Throughput Computing (HTC)

93. Cloud computing was evolved in the year:

(a) 1990s

(b) 1920

(c) Both a & b

(d) None of these

Answer: a) 1990s

94. Google docs is a type of cloud computing

(a) PaaS

(b) IaaS

(c) SaaS

(d) All of these

Answer: c) Yes it is a cloud computing of type SaaS (Software as a service)

95. What are the cons of cloud computing?

(a) Hijacking Possibilities & Vulnerabilities

(b) Dos Attacks & Unexpected Downtime

(c) Leakage & Loss of Data

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

96. What is the first step in the process of deploying a cloud computing offering?

(a) Cloud Readiness Assessment

(b) Assess risk

(c) Plan governance

(d) All of the above

Answer: a) Cloud Readiness Assessment

97. What is the number one concern about cloud computing?

(a) Security

(b) Maintenance

(c) Accessibility

(d) None of these

Answer: a) Security

98. What factors does mobile cloud computing supports?

(a) Scalability

(b) Multi-Tenancy

(c) Dynamic Provisioning of Resources

(d) All of the above

Answer: d) All of the above

99. What is cloud computing?
a) Cloud computing means providing services like storage, servers, database, networking, etc
b) Cloud computing means storing data in a database
c) Cloud computing is a tool used to create an application
d) None of the above
View Answer

Answer: a
100. Which of the following is not a type of cloud server?
a) Public Cloud Servers
b) Private Cloud Servers
c) Dedicated Cloud Servers
d) Merged Cloud Servers
Answer: d

101. Who is the father of cloud computing?
a) Sharon B. Codd
b) Edgar Frank Codd
c) J.C.R. Licklider
d) Charles Bachman

Answer: d

Can i Download these Multiple choice Questions of Cloud computing?

Sure you can download in pdf format for free. Just find download button below:

Download cloud computing MCQ Free PDF 

Please follow and like us:

Leave a Comment